Babakötvény + Start SzámlaConsumer Products

Minden 2006 után született gyermeknek automatikusan jár a babakötvény, azaz 42.500 Ft állami támogatás. Szülőként ezt kiegészítve nyithatsz ún. START számlát, ahol egy 19 éves állampapírt veszel, azaz 19 évig kölcsön adod gyermeked majdani pénzét az államnak.

Minden 2006 után született gyermeknek automatikusan jár a babakötvény, azaz 42.500 Ft állami támogatás. Szülőként ezt kiegészítve nyithatsz ún. START számlát, ahol egy 19 éves állampapírt veszel, azaz 19 évig kölcsön adod gyermeked majdani pénzét az államnak. Ezért cserébe maximum havi 500 Ft állami támogatásban részesülsz, illetve az infláció +3% éves kamatban, viszont a pénzt bent kell tartanod 19 évig. A start számla ezen felül csak a jogszabályban meghatározott célokra költhető. Előnye, hogy a megtakarítás semmilyen költséggel nem jár, nincs számlanyitási és számlavezetési díj sem.

Hátránya viszont, hogy nem garantált az infláció+3%-os kamat. Bármikor visszavehetik ezt a lehetőséget és akkor a pénz “bennragad” a számlán. Sok szülő panaszkodik a kötöttsége miatt, ugyanis nem használható fel szabadon a befizetett összeg, ráadásul hamarabb sem lehet hozzáférni. Pedig előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor a családnak minden megtakarításához hozzá kell nyúlniuk kényszerből!

Ezzel kapcsolatban két dolgot nagyon fontos észben tartanunk:

  1. Egyrészt ha havi 5 000 forintnál többet kívánunk félretenni, akkor már mindössze 3-5%-ot jelent ez a támogatás, így elsősorban havi 5 000 forintig jelent ez előnyt.
  2. Másrészt ez a 10% támogatás mindig csak az éppen befizetett pénzünkre vonatkozik, a bent lévő megtakarításunkra NEM (ami a nagyobb összeg és ilyen időtávon a fontosabb is!), tehát semmiképp ne dőljünk be annak a marketingszövegnek, hogy ez “éves +10%-os kamatot jelent“, mert ez szimplán nem igaz.

Szintén fontos tudni, hogy a bent lévő pénzhez gyermekünk 19 éves kora előtt nem lehet hozzányúlni és azután is csak a törvényileg előírt módon lehet felhasználni a megtakarítást (pl.: tandíjra, esetleg lakáscélra – lásd a hatályos törvényben), tehát semmiképp nem tekinthető szabad felhasználásúnak.

 

 

Elsősorban azoknak ajánlott, akik nem tudnak havonta 5 000 Ft-nál többet félretenni gyermekük számára és hajlandóak elfogadni a kötött felhasználást és azt, hogy vészhelyzet esetén sem tudnak hozzányúlni az itt gyűlő pénzhez.

  • Nincs semmilyen költsége
  • Jár rá állami támogatás (max havi 500 Ft)
  • Egyszerű elindítani
  • Minden gyermeknek jár!

 

  • 19 éves kor előtt nem lehet hozzányúlni
  • Kötött a felhasználása
  • Csak államnak adott kölcsönként lehet befektetni
  • Magasabb összegnél elenyésző az állami támogatás

Keress meg bennünket elérhetőségeinken.

További megtakarítási formákról részletesen.