ELSŐ HÁZASOK ADÓKEDVEZMÉNYE

Kevesen tudják, és még kevesebben veszik igénybe az első házasok kedvezményét, ami 2015 januárja óta létezik, és havi plusz 5000 forintot jelent a családi kasszának.

 

Kinek jár az első házasok kedvezménye?

 

Az adókedvezmény azoknak a fiatal házasoknak jár – korhatár nélkül! -, akik 2015. januárban vagy azután kötöttek házasságot, legalább az egyik félnek ez az első házassága, továbbá legalább az egyik fő rendelkezik személyi jövedelemadó köteles jövedelemmel, amelyből az adókedvezmény igénybe vehető. Ha mindkét fél kereső, akár meg is oszthatják az adókedvezményt.

 

Hogyan igényelhető az első házasok adókedvezménye?

 

Az első házasok adókedvezménye letölthető nyilatkozat révén igényelhető, a kitöltött nyilatkozatot a munkáltatónak kell leadni.

 

Adóbevalláskor vissza is igényelhető

 

Amennyiben a házasságkötés például a 2015-ös évben történt, és a házaspár nem tudott a kedvezményről, akkor sincs veszve a havi 5000 forint, hiszen az adóbevallásban fel lehet tüntetni, így egy összegben megkapható (a házasságkötést követő hónaptól számított hónapok szorozva 5000 Ft-tal).

 

Mettől meddig jár az első házasok kedvezménye?

 

A házasságkötést követő hónaptól lehet igénybe venni legfeljebb 24 hónapig. Abban az esetben, ha a 24 hónapon belül gyermek érkezik a családba, vagy a felek elválnak, akkor a munkáltató felé módosított adóelőleg nyilatkozatot kell leadni, ezáltal megszüntetni az adókedvezményt. Ha ez nem történik meg, az büntetéssel jár!

 

A gyermek érkezésével – a magzat betöltött 91. napjától, vagy örökbefogadás által – a házastársak első házasok kedvezménye HELYETT családi adókedvezményre válnak jogosulttá, ezt külön nyilatkozaton kell igényelni a munkáltatónál.

 

Ha például a házastársak 2016 januárjában kimondták a boldogító igent, 2016 februártól igényelhetik a nyilatkozat kitöltésével az első házasok kedvezményét. Amennyiben gyermekük fogan, és a magzat a pocakban novemberben betölti a 91. napot, akkor az első házasok kedvezménye októberre jár utoljára. Novembertől már a családi adókedvezményt lehet igénybe venni.

 

Fontos tudni, hogy nem számít ide az az eset, ha újdonsült nevelőszülőként válnak családi adókedvezményre jogosulttá a házastársak!

 

Lehet-e családi kedvezmény igénybevétele mellett igényelni az első házasok kedvezményét?

 

Igen, abban az esetben, ha például az anya a házasság megkötése előtt saját gyermeke után családi adókedvezményt vesz igénybe, házasságkötés után megnyílik a lehetőség az első házasok kedvezményére is a fent leírt 24 hónapra, vagy a következő gyermek érkezéséig.Vélemény, hozzászólás?